Emziklilikte Beslenme

Ve bebeğim doğdu....

EMZİKLİLİKTE BESLENME:
Emzirme döneminde beslenmeniz bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemlidir..Hamileliğinizdeki beslenme alışkanlığınıza emzirirken de devam etmelisiniz.Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen göstermelisiniz.
Ancak  emziklilikte 2 kişilik yemek yerine gerekli besinleri karşılayacak kadar kalori almak uygun olur.Bu sebeple emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta , 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterlidir.
Bebeğini emziren anne hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmamalıdır. Emzirme sırasında normal olarak kilo verilmektedir..İlk 4 ayda her ay yaklaşık 500 gram ile 1 kg arası kilo verebilirsiniz.  Ayda 2 kilodan daha fazla tartı kaybetmek doğru değildir. 
Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır. Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml.su için.
ÖNEMLİ!...
Vücudunuz 1 ml süt salınımı için yaklaşık 7 kalori harcar.
Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir.
 İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketin. Kompostoyu şekerli yapmanıza gerek yok. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır. 

Emziren annenin uzak durması gereken gıdalar var mıdır?

Eğer, bebeğiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin rahatladığını fark ederseniz, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmenizden çıkarmanızda yarar vardır. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmanızda yarar vardır. Kesin kanıtlanmış olmasa da, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarmısak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlemlerseniz, bir süre bu gıdalardan uzak kalmayı deneyebilirsiniz.
Kola,soda gibi gazlı içeceklerin de bir süre tüketilmemesinde fayda vardır.

emzirme döneminde aklınızda bulunsun


  •   Protein yeterli miktarda alınmalıdır. Özellikle balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
  •   Kalsiyumun yeterli alınması, annenin kemik sağlığı için önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır.
  •   Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol yemek gerekir.
  •   B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır. Bunun için tam buğday, bulgur ve kuru baklagiller tercih edilebilir
  •  Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından biri ise fındık‘tır
  •   Kompostolar şekersiz hazırlanabilir. Bunun için meyvelerin doğal şekeri yeterlidir.
  •   Tatlı yemek isterseniz, gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
  •   Demir eksikliğiniz varsa,  taze sıkılmış meyve sularına pekmez veya kuru üzüm ekleyebilirsiniz
  •   Süt protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri tercih edilebilirsiniz. Probiyotik de kullanılabilir.
  •  Bilimselliği kanıtlanmasa da soğan, ısırgan otu çayı ve malt, süt salınımına genelde pozitif etki yapmaktadır.

Emzirirken kilo vermek üzerine...

KİLO VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
 
Anne sütü doğadaki en değerli besindir. İlk 6 ay süresince bebeği her ağladığında emzirmek ve ona anne sütünden başka besin vermemek, etkin süt verme şeklidir. Anne sütünün verimi bebek için çok önemlidir. Sadece anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunurlar. Anne sırf bu sebep için bile olsa, kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır. Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6 -7 çay bardağı, yani 600- 700 ml süt salgılanır. Bunun için harcanan kalori ise, her gün için 500 -700 kalori civarındadır. Bu kalori kaybı, 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur. Benin önerim, annenin bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşmesi, randevuya gitmeden önce ise bir hafta boyunca yediklerini ve süt verdiği zamanları kaydetmesidir. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemlidir.
 
Emziklilik döneminin kırılma noktası, annenin sütünün olup olmadığı, bebeğin yeterince emip emmediği ve yine bebeğin anne sütüyle doyup doymadığıdır. Annelerin düştüğü en büyük yanılgı ise; süt miktarını arttırıyor inancı ile tatlı, unlu, yağlı yani çok yüksek kalorili gıdalardan zengin beslenmektir. Bu şekilde beslenmek, gebelikle beraber
gelen kiloların biraz daha artmasından ve kilolar yüzünden iyice çaresiz hissetmekten başka bir işe yaramaz ne yazık ki.
Şeker tüketmenin, süt salınımını veya yapımını arttığına dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Bilimsel olarak ön görülen; bebek anneyi ne kadar emerse süt salınımı ve yapımın o kadar artacağı ve süt miktarının alınan sıvı miktarı ile alakalı olduğudur. Su bilinen en iyi sıvıdır. Yani süt miktarına etki eden tek gerçek annenin yeterli su içmesi ( 2.5-3.0 lt /gün ) ve bebeğini sık sık emzirmesidir. Yoğun şeker içeren hiçbir sıvı, fizyolojik olarak sudan daha fazla etkin değildir.  Ancak emziklilik döneminde, annenin yeni koşullardan ötürü hissettiği stres, uykusuzluk ve beraberinde gelen depresif hal,seratonin hormonunun (mutluluk hormonu) baskılanmasına/azalmasına yol açar. Şeker tüketimi, vücutta mutluluk hormonunun salınmasını arttırdığı için; stresin bir miktar azalmasında da etkili olur. Yani süt yapımı, stresin azalmasına bağlı olarak artar.        Özetle; süt yapan faktör sanıldığı gibi şeker değil, stresin azalmasıdır.
 

Emzirme döneminde kaç kilo vermek sağlıklıdır?

İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg’ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.