Sağlık ve Yaşam

proteinle karbonhidrat birlikte

Diyet yaparken bazı yanlışlarda yapılıyor.
“Proteinle karbonhidratları birlikte yememek lazım!”
Böyle bir şey mümkün değil,Besinlerin biyokimyasal olarak incelendiklerinde protein,karbonhidrat ve yağ içerdikleri  gözlenir.Ekmek hem protein hem karbonhidrat içerir. Süt protein, karbonhidrat ve yağdan oluşur. Yani bazı besinler sadece protein iken bazıları sadece karbonhidrat bazıları ise hepsini içerir ve ayırmak mümkün olamaz.

zeytinyağı sağlıklı ama....

“Yemeklerime ve salatalara sadece zeytinyağı kullanıyorum. Zeytinyağı sağlıklı o zaman istediğim kadar kullanabilirim!”
Zeytinyağı tüketilmesi gereken bir yağ çeşididir. Ve de sağlıklıdır.Ancak burada zeytinyağının da bir yağ olduğunu unutmayarak aşırıya kaçmamalıyız.
1 gr  yağ 9 kcal.dir.Hangi tür olursa olsun kalorisi değişmez...

ekmek kilo aldırır mı?


 Besinlerden ne miktarlarda tükettiğimiz önemli. Ekmek yemeyip yemeklerin yanında fazla miktarda pilav, makarna yiyorsanız hem ekmek hem yağ yemiş olursunuz. (Çünkü pilav ve makarna pişirilirken yağ da eklenir.)
2 kaşık pilav veya makarna 1 dilim ekmek yerine geçer.Yada ekmek yemiyor olabilirsiniz ama ekmek yerine geçen tahıl ürünlerini fazla miktarda tüketirseniz kilo alabilirsiniz.
Önemli olan porsiyon kontrolü sağlayarak dengeli yemektir.

lahana suyu efsanesi


Lahana, pırasa, brokoli gibi kükürtlü sebzeler kanser önleyici ve vücuttaki zararlı maddelerin atımını sağladıkları için sağlıklı beslenmenin parçasıdır. Bu besinlerin metabolizmayı hızlandırmak gibi spesifik bir özelliği bulunmamaktadır. 

Lahana diyetlerinde diyetin içeriğindeki lahananın değil, diyetin kalorisinin düşük olduğundan dolayı kilo verildiği unutulmamalıdır. Bu nedenle değişik renkte tüm sebzeleri beslenmede bulundurmak az yediğimiz müddetçe kilo kaybı ile sonuçlanacaktır.

ekmeği kızartmak 

Kilo verme dönemlerinde kızarmış ekmek tüketimi artmaktadır.Nedeninin de kızartıldığı zaman kalorisinin de azalacağı düşüncesidir.Oysa ekmek kızartıldığında içinde bulunan su uçurulmakta,ama bileşiminde bulunan kuru madde oranı değişmemektedir.Dolayısıyla ekmeği kızartma işlemi kaloriyi  düşürmez.

tam buğday ekmeği

Tam buğday unu nedir?

Tam buğday unu "buğday taneciğini tamamen içeren" undur. Rafine buğday unu ise işlenmiş olduğu için buğday taneciğinin bazı kısımlarını içermez.

Eğer ekmek tam buğday unu ile yapılırsa buğdayın tabii yapısında bulunan bir çok vitamini ,minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine yani işlenmiş buğday kullanılırsa bunlar azalır.
Rafine edilmemiş olan buğday unundan (tam buğday unu) yapılmış olan tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten ve kepekli ekmekten daha farklı ve sağlıklı olduğunu belirtmek gerekir.. Kepekli ve beyaz ekmek rafine işleminden geçirildiği için  içerisindeki vitamin ve mineraller kayba uğrar,ancak tam buğday unu besin değerleri açısından daha zengindir.
 İçerdiği posanın sindirim sisteminde dolgunluk yaratarak daha uzun bir süre tokluk hissi sağlaması, tam buğday ekmeğinin zayıflamak isteyen bireyler tarafından tercih edilmesinin nedenleridir. Bunun yanı sıra İçerdiği posa ve sahip olduğu düşük glisemik indeks nedeni ile tam buğday ekmeği kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. Bu nedenle şeker hastalarının dostudur. İçerdiği çözünmez posa ile kabızlıktan koruyan ve barsak kanserlerine yakalanma riskini azaltan bu ekmeğin kan kolesterolü üzerinde de olumlu etkiler yarattığı bilinir.
Ekmek çeşitleri içerisinde olumlu sağlık etkileri en yüksek olanlardan bir tanesidir.