Dondurulmuş Gıdalar

Dondurulmuş ürünler, tazeliğin korunması ve besin değeri kaybının az olması gibi nedenlerle sağlık açısından önem kazanıyor.
Uygun yöntemle dondurulmuş ve tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincirde muhafaza edilmiş ürünler sağlık açısından güvenli olma özelliği taşıyor. Dondurma, konserve etme, kurutma, reçel ya da marmelat, turşu şeklinde tuzla saklama gibi yiyecekleri saklama yöntemlerinin içerisinde yiyeceklerin besin değerinin en az kayba uğradığı yöntem dondurarak saklama yöntemidir.

Güvenli gıda İçin


Artan ve paketi açılmış gıdaları soğutunuz ve buzdolabında 4°C’de muhafaza
ediniz ve sıcaklığı düzenli olarak kontrol ediniz. Artan yiyecekleri ve paketi açılmış gıdaları en geç 2 saat içerisinde buzdolabına kaldırınız.
Dondurulmuş kırmızı et, kanatlı eti ve balık etini buzdolabında çözdürünüz.
Buzdolabını aşırı doldurmayınız. Bakteriler 4 °C ile 60 °C arasında hızlıca
çoğalabilmektedir. Soğutma işlemi gıda kaynaklı hastalıkların önlemesinde etkili yöntemlerden biridir.

Mevsiminde bulamazsak

Her mevsimde her sebze ve meyveyi bulmak imkânsızdır, bulduklarımız ise turfanda dediğimiz serada yetiştirilmiş yani yapay ortamda yetişmiş ürünlerdir. Bu ürünlerin içerdiği hormon ve zirai ilaçlar düşünülecek olursa dondurulmuş sebzelerin tercih edilmesi daha doğru olur. 

Sebze ve meyvelerin uzun yolculuğu

Dondurulmuş gıdalar üretilirken, sebze veya meyveler mevsiminde yani bol olduğu dönemde toplanır. Kısa süre içinde fabrikaya getirilip yıkanır ve ayıklanır. Çok kısa süre içinde şok dondurma yöntemi ile dondurulur. Bu sırada sebze ve meyvelerin canlılığını sürdüren enzim faaliyetleri durdurulmuş olur ki bu sayede uzun süre dayanabilir.  
 Hasattan itibaren hal, pazar ve market zincirinde en az 1 hafta dolaşan,ayrıca evlere geldikten sonra bir süre de  evde bekletilen sebze ve meyvelere göre, usulüne uygun olarak hijyenik şartlarda dondurulmuş ürünlerin vitamin, mineral içeriği daha yüksektir. 

Çözdürülen gıdaları tekrar dondurmayın

Dondurulmuş balık, et, tavuk ürünleri de sebze ve meyveler gibi sağlık açısından güvenlidir. Ancak uygun şekilde dondurulmuş olması ve donduktan sonra çözdürülüp bir kez daha dondurulmamış olmasına çok dikkat edilmelidir
. Dondurucudan çıktıktan sonra çözülen gıdalar bakteri üretirler. Dondurulmuş gıdalar, çözüldükten sonra tekrar dondurulduğunda besin zehirlenmelerine yol açabilecek riskli gıdalar haline gelirler.
 Özellikle et, tavuk, balık, dondurma gibi yüksek protein içeren yiyecekler ile patatesin besin zehirlenmesine neden olabilecek riskte gıdalar olduğunun bilinmesinde fayda vardır.

konserve İle dondurulmuş ürünlerin farkı

Konserve ile dondurulmuş ürünler arasındaki farklar nelerdir?
Dondurulmuş ürünlerde; taze meyve ve sebzeler mevsiminde toplanır ve ( Bireysel Hızlı Dondurma) işlemi ile, besin yapısında, kalitesinde ve tadında meydana gelebilecek bozulmalara karşı hızla dondurulur. Dondurulmuş ürünlerin lezzeti ve besin değerleri taze ürünlerinkine yakındır. 

Dondurulmuş ürünlerde koruyucu katkı maddesi kullanılmaz, kullanımı pratiktir ve istenilen miktarda kullanıldıktan sonra kalan kısmı tekrar kullanılabilir, yıkamadan kullanılır ve zaman tasarrufu sağlar.

Konserve ürünlerde ise ; gıdalar cam veya teneke kaplarda ısı uygulanarak dayanıklı hale getirilir. Konserveler uygun kalitedeki hammaddelerin bir takım ön işlemlerden geçirilerek cam kavanoz, teneke kutu gibi uygun ambalaj içine konarak hava almayacak şekilde kapatılarak ısıl işlem uygulanması ile elde edilir. Konserve gıdalar çok yüksek derecelerde sterilize edildiği için, besin değerinde azalma olur. 

Konserve ürünler muhafaza edilirken çok yer tutmaz. Raf ömrü dondurulmuş ürünlere göre daha uzundur. Katkı maddeleri kullanılabilir. Konserve ürünler direkt tüketilmeye uygun olup, saklanmaları kolaydır.
 

Her besinin süresi farklı

Dondurulmuş ürünleri taşımak için ısı korumalı poşet tercih edilmeli, eve hemen gidilmeyecekse alınan ürün yanınızdayken oda ısısında çözünmüş olduğu için tekrar dondurucuya konulmamalı en kısa sürede tüketilmelidir. Marketten çıkıp eve 10-20 dakika içinde gelinebiliyorsa, ürün dondurucuya konulabilir. Dondurulmuş ürünlerin raf ömrüne ve son kullanma tarihine çok dikkat edilmelidir. Genellikle derin dondurucuda sebze ve meyveler 1-3 ay, et 3-5 ay, tavuk 1 ay, balık 1-2 ay saklanabilir.