Menopoz

elbette sonunda menopoz kaçınılmaz


Yumurtalıkların işlevinin sona ermesidir.Bu dönemde hormon üretimi yapılamamaktadır. Yetirince östrojen ve progesteron hormonları üretiminin olmamasına bağlı olarak adet kesilme gerçekleşmektedir. Menopoz yaşı ortalama 50 olarak kabul edilse de bu; 45 yaşına kadar düşebilirken, 55 yaşına kadar da uzayabilir. Menopoza girme yaşını belirleyen pek çok neden olmasına rağmen en önemli nedenler genetik özelliklerdir.
 
Menopoz Şikayetleri
Sıcak basmaları; baş ve boyunda sıcaklık hissi olarak başlayarak vücudun diğer kısımlarına yayılır. Genelde geceleri olmakla birlikte gün içinde de olabilir sıcak basması sırasında nabız hızında artışa bağlı çarpıntı hissi ve sonrasında terleme olur. Sıcak basması uykuda olduğunda uyku kalitesini de bozar. Çoğu hastanın esas yakınması uykusuzluktur.
 
·         Uyku bozuklukları,
·         Duygu değişiklikleri: Östrojen eksikliği depresyon oluşmasına neden olabilir.
·         Hafıza bozukluğu ve alzheimer hastalığı,
·         Kanama düzensizlikleri
·         Cilt değişiklikleri : Deride incelme ve elastikiyet kaybı
·         Kalp damar sistemindeki değişiklikleri menopoz önce yaşlarda kadınlarda kalp krizi ve damar sertliği (ateroskleroz) gibi kardiovaskuler hastalıkları oldukça nadirken menopozla birlikte artar.
 
Menopozda hormon tedavisi
·         Menopoz tedavisinde temel prensip kadında eksik olan hormonların dışardan karşılanmasıdır.
·         Östrojen tedavisi etkisini en hızlı şekilde sıcak basmalarında gösterir.
·         Uyku bozuklarını düzeltir.
·         Menopoz döneminde ortaya çıkan anksiyete (sıkıntı) depresyon ve hafıza bozuklukları gibi sorunlarda da etkilidir.
·         İdrar yollarında menopoz sonucu gelişen sık idarara çıkma , zor idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi şikayetler de düzelme sağlar.
·         Osteoporoz durdurulur ve tedavi edilir.
 

menopozda beslenme önerileri

Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve  fiziksel aktivite , ideal vücut ağırlığının korunması, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların  en aza indirilmesini sağlar. 
 
·         Süt grubu, et grubu ( yumurta, kurubaklagiller), taze meyve ve sebzeler grubu ve ekmek ve tahıl grubundaki besinler bir gün içinde dengeli olacak şekilde öğünlere dağıtılmalıdır.
·         Bu dönemde ideal vücut ağırlığı korunmalıdır.
·         Enerji içeriği düşük, besleyici değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Basit karbonhidrat tüketimi (makarna,pilav,ekmek vs.) azaltılıp, kompleks karbonhidrat ( sebze, meyve vs. ) tüketimine ağırlık verilmelidir.
·         Posalı gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Posa bakımından zengin besinler; kurubaklagiller, sebze-meyveler ve tahıllardır. 
·         Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir. 
·         Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. 
·         Tuz tüketimi azaltılmalıdır.
·         Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.